Нардепа Євгена Петруняка знову підозрюють у лобіюванні інтересів Львівської тютюнової фабрики – ЗМІ

Нардепа Євгена Петруняка знову підозрюють у лобіюванні інтересів Львівської тютюнової фабрики – ЗМІ

Держава від цього втратить, а тіньовий ринок сигарет ще більше зросте.

Про це йдеться у публікації сайту «Коментарі»

Видання згадує, що ще в перші місяці роботи нового парламенту народний депутат Євген Петруняк опинився в групі депутатів, яких звинувачували у можливому отриманні хабара по 30 тис. доларів кожен. Цей «гонорар» окремі члени податкового комітету могли отримати, аби «поховати» законопроект №2047-д, що мав ліквідувати корупційні і посередницькі схеми на ринку оцінки нерухомості. Окремих народних депутатів, зокрема, як виявилося, майбутніх зрадників Дубинського і Ковальова, а також Петруняка – навіть заставляли пройти детектор брехні.

Ще одним гучним скандалом виявився законопроект №8174, за авторства Є.Петруняка, завдяки якому в дію могла повернутися схема із сигарилами, яку, як писали ЗМІ, раніше активно використовувала Львівська (Винниківська) тютюнова фабрика.

Схема полягала в наклеюванні дешевих акцизних марок за 2 сигарили на пачки по 20 сигарет. Таким чином фабрика щорічно могла економити на сплаті фіскальних платежів в держбюджет України понад 4 млрд.₴

Хоча цю схему ще в 2021 р. було законодавчо ліквідовано, наприкінці 2022 р., вже під час повномасштабної війни, народний депутат Євген Петруняк згаданим законопроектом №8174 намагався використання «сигарильної схеми» повернути.

Серед інших тютюнових ініціатив народного депутата Петруняка — поправка №289 до законопроекту №4358 (намагання повернути паління в ресторани та інші громадські місця), лобіювання використання кальянів, спроба запровадити окрему підакцизну категорію товару – «тютюнові відходи», знизивши акциз на них в 500 разів (що теж могло бути використано в схемах «економії» на акцизі).

Зважаючи на таку активність, антитютюнові організації кілька років підряд (у 2020-2022 рр.) присуджували Петруняку премію «Срібна коса» — за лобізм інтересів тютюнових компаній.

Нещодавно, на засіданні податкового комітету парламенту, пан Петруняк знову намагався лобіювати перерозподіл акцизного навантаження з дорогих сигарет і ТВЕНів (які дорожчі за більшість сигарет) на користь більш дешевих цигарок.

Такий перерозподіл акцизного навантаження міг додатково посилити тютюнових контрабандистів і підпільних виробників сигарет. Адже на ринку ТВЕНів частка контрабанди чи контрафакту близька до 0%, а на ринку звичайних сигарет – понад 25%.

Як виявило дослідження Kantar-Україна, Львівська тютюнова фабрика протягом останніх років була найбільшим постачальником сигарет з маркуванням Duty Free, які могли поширюватися як на митній території України, так і за кордоном.

Нагадаймо, екс-голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль ще в 2015 р. відкрито називав Львівську тютюнову фабрику головним постачальником сигарет з України до Євросоюзу.

А минулого року на львівській фабриці Бюро економічної безпеки провело обшуки, в рамках яких було виявило 1,6 млн. пачок нелегальних сигарет без акцизних марок.




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024