Україна покращила позиції в Індексі свободи слова – «Репортери без кордонів»

За повідомленням, Україна посідає 61 місце із 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з минулорічним рейтингом

Україна поліпшила свої позиції в цьогорічному Індексі свободи преси, оприлюдненому 3 травня Міжнародною організацією «Репортери без кордонів» (RSF).

За повідомленням, Україна посідає 61 місце із 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з минулорічним рейтингом.

«Репортери без кордонів» відзначили покращення показника безпеки – зменшення числа загиблих журналістів, і політичного показника для України.

В організації заявили, що війна, розпочата Росією 24 лютого 2022 року, ставить під загрозу виживання українських ЗМІ, бо в цій «інформаційній війні» Україна «перебуває на передовій протидії експансії кремлівської системи пропаганди».

«Після російського вторгнення в лютому 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою як ніколи. Іноді їх навмисно обстрілюють, незважаючи на те, що вони демонструють знаки «Преса», і список поранених або вбитих репортерів і ЗМІ, які сильно постраждали від авіаударів, продовжує зростати… Кібератаки, порушення конфіденційності джерел і обмеження доступу до інформації також викликають занепокоєння», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники також заявили, що український медіаландшафт є різноманітним, але частково залишається під контролем олігархів, які володіють більшістю національних телеканалів. «Держава також стала центральним медіа-актором після російського вторгнення в лютому 2022 року. Медіа-сектор несе на собі основний тягар впливу російського вторгнення, що порушує роботу редакцій і навіть ставить під загрозу їхнє економічне виживання», – йдеться у звіті.

Загалом у світі, за даними «Репортерів без кордонів», свободі преси загрожують ті ж люди, які мають бути її гарантами – політична влада. Як свідчить індекс, із п’яти показників, використаних для складання рейтингу, саме політичний показник впав найбільше, зафіксувавши світове падіння на 7,6 пункту.

«Дедалі більше урядів і політичних органів влади не виконують своєї ролі гарантів найкращого середовища для журналістики і права громадськості на надійні, незалежні й різноманітні новини й інформацію. RSF бачить тривожне зниження підтримки і поваги до автономії ЗМІ й посилення тиску з боку держави чи інших політичних акторів», – йдеться в повідомленні.

У цьогорічному індексі Норвегія зберегла першу позицію, а Еритрея опинилася на останньому місці, поступившись країні з найнижчим рейтингом минулого року Північній Кореї.

Серед найбільш значних падінь відзначають Афганістан, Того, Еквадор.

В останню десятку рейтингу увійшли Китай, Іран, Північна Корея, Сирія й Еритрея.

Росія – на 162 місці.

«Російська держава продовжила свій хрестовий похід проти незалежної журналістики, а понад 1500 журналістів втекли за кордон після вторгнення в Україну. Підйом Росії на дві позиції у Всесвітньому індексі свободи преси у 2024 році через падіння інших країн приховує падіння її глобального результату, в той час, як список журналістів і ЗМІ, названих «іноземними агентами» або «небажаними», подовжується, а журналістів продовжують свавільно ув’язненювати», – заявили в організації.

Двома суперниками за найнижчу позицію в регіоні є Білорусь (167 місце), уряд якої, за даними правозахисників, переслідує журналістів під приводом боротьби з «екстремізмом», і Туркменистан (175 місце), «президент якого має необмежену владу і забороняє всі незалежні репортажі».

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси. Посол США в Україні Бріджит Брінк відзначила хоробрість українських журналістів і засудила «цинічні атаки» Кремля проти працівників ЗМІ.

За даними Інституту масової інформації, станом на 3 травня, 79 медійників загинули внаслідок російської агресії в Україні, 10 з них – під час виконання професійної діяльності.

Придушення преси: глобальна мапа місць ув’язнень журналістів (інфографіка)

Форум




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024