Колишній "Укравтодор" відсудив 500 мільйонів у компанії з Китаю

ремонт

Державне агентство з відновлення та розвитку інфраструктури (колишній "Укравтодор") виграв судову суперечку з китайською будівельною компанією Xinjiang Communications Construction Group Co., Ltd у справі про ремонт доріг в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції, яке захищало інтереси Держагентства у китайських судах.

Згідно із повідомленням, українська сторона отримала перемогу у трьох судових інстанціях КНР та забезпечила повернення до державного бюджету України, а також до МБРР близько 500 млн₴

"17 січня 2024 року грошові кошти загальним розміром майже півмільярда гривень у доларовому еквіваленті були перераховані Банком Китаю на рахунок Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України та на рахунок Міжнародного Банку Реконструкції і Розвитку. Справу закрито", – підсумувала заступниця міністра Ірина Мудра.

У Мін’юсті нагадали, що у серпні 2023 року суду міста Урумчі – адміністративного центру Синьцзян-Уйгурського автономного району КНР – виніс рішення на користь української сторони у трьох справах за позовами китайської державної будівельної корпорації до "Укравтодору". Однак Xinjiang Communications Construction Group Co. подала апеляції на ці рішення.

13 жовтня Народний суд вищої інстанції міста Урумчі Сіньцзян-Уйгурського автономного району КНР відмовив у задоволенні всіх трьох апеляційних скарг.

19 грудня 2023 року за зверненням української сторони суд першої інстанції скасував всі три ухвали про забезпечення позову (court rulings on lifting the frozen of payment), таким чином усунувши останню судову перепону для повернення коштів в Україну.

Що стало причиною судової суперечки між "Укравтодором" та підрядником з Китаю?

У жовтні 2017 року "Укравтодор" та китайська державна компанія Xinjiang Communications Construction Group підписали два контракти на умовах FIDIC щодо виконання ремонтних робіт з покращення безпеки руху на автодорозі М-12 та реконструкцію і капремонт автодороги М-03.

Обидва контракти передбачали надання китайським підрядником двох гарантій виконання у Bank of China на суму у розмірі $3,3 млн та $5,2 млн, а також надання гарантії повернення авансового платежу по одному з контрактів на суму $3,85 млн.

Контракт щодо реконструкції автодороги М-03 було розірвано "Укравтодором" у грудні 2018 року, оскільки станом на дату розірвання роботи по контракту навіть не розпочалися.

Згодом, у червні 2019 року "Укравтодором" було розірвано другий контракт щодо автодороги М-12, оскільки китайський підрядник на той момент виконав приблизно 1% робіт замість 70% згідно з графіком за контрактом і протягом періоду дії контракту не забезпечив належного експлуатаційного утримання ділянки, як того вимагав контракт, в результаті чого ділянку дороги було доведено до аварійною стану з ускладненими умовами руху.

Після розірвання контрактів "Укравтодор" направив китайському банку запити на стягнення коштів за зазначеними гарантіями, проте китайський підрядник звернувся до суду, в результаті чого стягнення за гарантіями було заблокованим до моменту вирішення питання по суті.

Для захисту інтересів української сторони Мін’юст найняв юридичного радника у Китаї – юридичну фірму Yingke Law Firm (український субпідрядник – АО "Сергій Козьяков та Партнери").

Автор: Михайло Орлюк




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024