В ЄС і НАТО засудили кібератаки спонсорованої Росією групи проти Німеччини і Чехії

Як заявив Жозеп Боррель, Росія, нехтуючи міжнародною безпекою і стабільністю, неодноразово використовувала APT28 для здійснення зловмисних кібердій проти ЄС

В Європейському союзі й НАТО засудили зловмисну кіберкампанію, яку підконтрольне Росії хакерське угруповання Advanced Persistent Threat Actor 28 (APT28) здійснило проти Німеччини і Чехії.

«Сьогодні Німеччина публічно поділилася своєю оцінкою компрометації APT28 акаунтів електронної пошти виконавчого комітету Соціал-демократичної партії Німеччини. Чехія оголосила, що її установи також стали мішенню цієї кіберкампанії. Державні інституції, агентства й організації в державах-членах, у тому числі в Польщі, Литві, Словаччині й Швеції, раніше ставали мішенню для тих самих загроз. У 2020 році ЄС запровадив санкції проти фізичних і юридичних осіб, відповідальних за атаки APT28 на Федеральний парламент Німеччини у 2015 році», – заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

За його словами, Росія, нехтуючи міжнародною безпекою і стабільністю, неодноразово використовувала APT28 для здійснення зловмисних кібердій проти ЄС, його держав-членів і міжнародних партнерів, зокрема України.

«ЄС не терпітиме такої зловмисної поведінки, особливо діяльності, спрямованої проти нашої критичної інфраструктури, на послаблення суспільної згуртованості і вплив на демократичні процеси, пам’ятаючи про цьогорічні вибори в ЄС і понад 60 країнах світу… ЄС сповнений рішучості використовувати повний спектр заходів для запобігання, стримування і реагування на зловмисну поведінку Росії в кіберпросторі», – наголосив Боррель.

Тим часом, у НАТО висловили солідарність із постраждалими країнами і заявили, що розглядають можливість «скоординованої відповіді» на кіберзагрози.

«Ми закликаємо всі держави, включаючи Росію, поважати свої міжнародні зобов’язання щодо дотримання міжнародного права і діяти в рамках відповідальної поведінки держав у кіберпросторі, як це підтверджено всіма членами ООН», – йдеться в заяві.

Раніше сьогодні міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла Росії наслідки за кібератаку, організовану минулого року групою, яка має зв’язки з військовою розвідкою РФ.

«Тепер ми можемо чітко віднести минулорічну атаку до російської групи APT28, яка контролюється російською військовою розвідкою ГРУ», – заявила Бербок в Аделаїді під час візиту до Австралії.

«Іншими словами, російські державні хакери атакували Німеччину в кіберпросторі. Це – абсолютно неприпустимо і без наслідків не залишиться», – додала вона.

Напередодні в НАТО заявили, що «глибоко стурбовані» нещодавніми гібридними атаками Росії, які зачепили Чехію, Естонію, Німеччину, Латвію, Литву, Польщу і Велику Британію.

«Ці інциденти є частиною інтенсифікованої кампанії діяльності, яку Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні... Сюди входять диверсії, акти насильства, кібер- й електронне втручання, кампанії з дезінформації та інші гібридні операції. Члени НАТО висловлюють глибоку стурбованість гібридними діями Росії, які становлять загрозу безпеці Альянсу», – йдеться в заяві.

У січні голова Військового комітету НАТО, нідерландський адмірал Роб Бауер заявив, що Альянс потребує «трансформації підходу до ведення війни». Згодом він додав, що Захід повинен готуватися до «всеосяжної війни» з Росією.

Форум




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024