Байден закликав РФ звільнити ув’язнених американських журналістів, зокрема Алсу Курмашеву

«Журналістика ніде на Землі не повинна бути злочином», – сказав Байден у заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси 3 травня

Президент США Джо Байден закликав звільнити всіх ув’язнених журналістів, у тому числі Алсу Курмашеву з Радіо Свобода і Евана Гершковича з The Wall Street Journal, яких затримали в Росії за звинуваченнями, які вони, їхні роботодавці та їхні прихильники відкидають як політично мотивовані.

«Журналістика ніде на Землі не повинна бути злочином», – сказав Байден у заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси 3 травня.

«У Росії американських журналістів Евана Гершковича й Алсу Курмашеву ув’язнили у зв’язку з їхньою роботою для The Wall Street Journal і Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода», – додав він.

Москву звинувачують у затриманні американців для використання для обміну на росіян, ув’язнених у Сполучених Штатах.

«У Всесвітній день свободи преси Сполучені Штати закликають до негайного й беззастережного звільнення всіх журналістів, які потрапили за ґрати лише за те, що вони просто виконували свою роботу», – сказав Байден, також згадавши Остіна Тайса, американського журналіста-фрілансера, викраденого та утримуваного в Сирії з 2012 року.

Президент Байден заявив, що адміністрація США незабаром оголосить про конкретні кроки у відповідь на неправомірні затримання журналістів у всьому світі, назвавши придушення свободи преси «серйозною загрозою» національній безпеці Америки.

«Я схвалю заходи, зокрема санкції й заборону на видачу віз, проти тих, хто чинить дії, щоб змусити пресу замовкнути, – сказав він. – Сьогодні і щодня ми визнаємо мужність журналістів, підтримуємо їхнє право виконувати свою роботу і підтримуємо свободу преси».

Алсу Курмашеву звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії – про неповідомлення відомостей про себе для включення до реєстру «іноагентів» і про розповсюдження так званих «фейків» про армію.

Курмашева перебуває в СІЗО з жовтня 2023 року.

Журналістка має громадянства США й Росії. До арешту вона жила в Празі з чоловіком і дітьми. У середині травня 2023 року вона ненадовго приїхала до рідного міста Казані за сімейними обставинами. Перед вильотом додому її затримали в аеропорту, проти неї порушили кримінальну справу за статтею про неповідомлення про друге громадянство. Розслідування цієї справи тривало кілька місяців. Лише в жовтні суд у Казані визнав її винною й оштрафував на 10 тисяч рублів.

Через тиждень після оголошення вироку – 18 жовтня 2023 року – журналістку знову затримали в іншій справі і цього разу відправили до СІЗО. Ще через півтора місяця – 11 грудня 2023 року – слідство порушило ще одну кримінальну справу щодо поширення так званих «фейків» про армію РФ.

Після попереднього рішення суду про продовження запобіжного заходу виконувач обовʼязків президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Стівен Капус заявив, що «російська влада веде злочинну кампанію проти незаконно затриманої Алсу Курмашевої».

За словами Капуса, «Державний департамент США має офіційно оголосити її «неправомірно затриманою»: так само, як це зроблено стосовно Евана Гершковича з Wall Street Journal, який був негайно внесений до списку після його несправедливого арешту».




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024