Вірменин, який в Україні «залишив своє серце» – 100 років виповнюється Сергію Параджанову

Сергій Параджанов

9 січня виповнюється 100 років від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова – вірменина, який народився в Тбілісі, але зняв один із головних фільмів українського кінематографа, «Тіні забутих предків».

Випущена в 1965 році картина отримала понад 100 призів, зокрема Гран-прі кінофестивалю в Салоніках, премію за режисуру та приз критиків кінофестивалю в Мар-дель-Платі, Кубок на Фестивалі фестивалів у Римі тощо.

«Цікавою деталлю є те, що стрічка вийшла українською мовою без російського перекладу, що на той час було неможливо. В СРСР дублювання російською було обовʼязковою умовою для всіх фільмів. Параджанов наполягав на неприпустимості цього, адже, за його словами, це порушить аудіовізуальне сприйняття української поетики», – нагадує уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«І тоді почались оці гоніння, за те, що я відмовився робити російський варіант цього фільму», – згадував сам Сергій Параджанов.

Український кінокритик Сергій Тримбач назвав Параджанова «людиною карнавального штибу, низ і верх у нього увесь час перекидались туди-сюди, не тримаючись визначених точок і хоч би яких правил».

«Він і жив у Києві навпроти цирку і побіля універмагу «Україна». Радянська Україна в ті часи совітського режиму-прижиму справді видавала циркові номери. Їх треба було тільки побачити... Параджанов бачив... Виходив, до прикладу, на балкон і видів, як на споруді цирку палало, червоно й пишно: «СЛАВА КПСС». А під тими патосними літерками миготіли зелено-смарагдові ЦИРК, ЦИРК, ЦИРК… Сергій Йосипович гукав своїх гостей помилуватись от сією монтажною феєрією», – зауважив Тримбач.

В українській столиці Параджанов також намагався зняти фільм «Київські фрески», але реалізувати весь задум не зміг – через його активну громадянську позицію і контакти з українськими дисидентами влада закрила зйомки. З відзнятого матеріалу вийшов лише короткометражний фільм.

У Києві 9 січня, а також у наступні дні заплановані заходи з нагоди ювілею Параджанова. В Будинку кіно о 18:00 відбудеться урочистий вечір до 100-річчя кінорежисера, якому о 15:00 передує показ реставрованої версії «Тіней забутих предків». «Довженко-центр» анонсує о 16:00 у Музеї Ханенків показ та обговорення фільму «Київські фрески» (1965). Саме там, за сценарієм Параджанова, працювала героїня фільму, Жінка.

11 січня о 18:30 у кінотеатрі «Жовтень» відбудеться лекція Сергія Тримбача «Сергій Параджанов. Авангардист у пошуках забутих тіней», яка супроводжуватиметься показом фільму «Київські фрески».

«Довженко-Центр» також планує відзначити сторіччя Параджанова новими оцифрованими та реставрованими копіями його робіт, а також дослідженням українського періоду творчості видатного режисера.

Форум




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024