Офіційні зарплати працівників АЗС відрізняються в рази, це свідчить про наявність схем,

азс

Різниця у розмірі зарплат працівників різних мереж АЗС становить 3-4 рази, що свідчить не тільки про "оптимізацію" зарплатних податків, а й про більш масштабні схеми з ухиляння від сплати податку на прибуток і ПДВ.

Про це повідомив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн із посиланням на дані про сплату податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та офіційну кількість персоналу у 48 найбільших мережах АЗС за третій квартал 2023 року, передає галузеве видання enkorr.

"Середнє значення для п’яти лідерів рейтингу дає уявлення про реальний оклад працівників автозаправних мереж – це майже 22 тис. грн з ПДФО, або 18 тис. грн "на руки" за місяць. Вважаю, що це досить реальний показник", – зазначив експерт.

Водночас Куюн звернув увагу на те, різниця між лідерами й аутсайдерами "зарплатного" рейтингу становить 3-4 рази.

Офіційні зарплати працівників АЗС відрізняються в рази, це свідчить про наявність схем, – експерт 01

"Як в одній галузі, на однакових станціях, які іноді стоять упритул одна до одної, зарплати персоналу можуть відрізнятись утричі?" – зауважив експерт.

Він додав, що у переважній більшості українських мереж, включно з гравцями з першого десятка ринкових лідерів за обсягами продажів – "БРСМ", Avantage 7 і KLO, офіційно платять працівникам 5-7 тис. грн на місяць. На його думку, це може свідчити про практику виплати зарплат у "конвертах".

Куюн додав, це також може вказувати на функціонування у мережах з низькими окладами працівників більш масштабних схем ухилення від оподаткування, оскільки різницю між офіційною й реальною зарплатнею треба видавати готівкою.

"Звідки зазвичай береться готівка? "Скрутки" за допомогою "податкових ям", торгівля без видачі касового чека або маніпуляції з чеками тощо. Тобто низькі зарплати – це індикатор наявності у мережі більш масштабних схем, які своєю чергою занижують показники й прибутку, і ПДВ", – вважає Куюн.

Він закликав Державну податкову службу звернути увагу саме на зарплатні податки, оскільки на відміну від прибутку і ПДВ, якими паливні мережі мають можливість маніпулювати, постійно змінювати зарплати складно.

"Як мінімум це важко буде пояснити співробітникам, а це сотні й тисячі людей", – вважає експерт.

За розрахунками Консалтингової групи "А-95", встановлення реальних зарплат у мережах АЗС зможе вивести з тіні понад 2 млрд грн ПДФО і єдиного соціального внеску (ЄСВ) на рік.

Як повідомлялося, за оцінками Консалтингової групи "А-95", більшість великих мереж АЗС приховують прибутки, щоб уникнути сплати податків.

Автор: Михайло Орлюк




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024