Білий дім оголосив новий пакет допомоги Україні на 300 мільйонів доларів. Де взяли кошти?

Реактивні системи залпового вогню HIMARS. Запорізький напрямок. Фото Генштабу ЗСУ, оприлюднене 4 липня 2022 року

Білий дім оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 300 мільйонів доларів, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу 12 березня.

Це перший пакет озброєнь від США у цьому році. Востаннє таке оголошення було наприкінці грудня минулого року.

«Українські війська хоробро воюють, сміливо бʼються у цій війні, але тепер змушені економити боєприпаси під натиском на кількох фронтах. І ми вже бачимо наслідки на полі бою. Коли російські війська наступають, стріляє їхня зброя, в України бракує боєприпасів, щоб вести вогонь у відповідь. Це коштує територій. Це коштує життя. І це стратегічно коштує нам, Сполученим Штатам і НАТО», – сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, оголошуючи новий пакет допомоги.

До пакета увійшли ракети для Stinger, додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові артилерійські снаряди, в тому числі касетні снаряди, 105-міліметрові артилерійські снаряди, протитанкові системи AT-4, додаткові набої для стрілецької зброї, підривні боєприпаси, запчастини та інше обладнання. Озброєння нададуть зі складів Сполучених Штатів. У Пентагоні очікують, що воно надійде до Збройних сил України в найкоротші терміни.

«Це допомога, яка вкрай необхідна Україні, щоб утримувати позиції та відбивати російський наступ, який триває у східній та в інших частинах України», – сказав Салліван.

Де знайшлись кошти для України?

Попри те, що Конгрес США досі не схвалив додаткового фінансування для Києва, президент США Джо Байден для нового пакета застосував дозвіл на використання залишкових 4 мільярдів доларів, наданих Конгресом США раніше. Цю опцію в адміністрації президента тримали про запас. Раніше в Пентагоні пояснювали, що не готові були використати ці залишкові повноваження, адже кошти на поповнення запасів США вичерпались, і це б підважувало обороноздатність країни.

Втім, як зазначив Джейк Салліван, виділення нового пакета допомоги стало можливим через виявлену економію коштів у контрактах, які Міноборони США уклало на заміну обладнання, надісланого в Україну ще раніше.

Коментуючи це рішення, речник Пентагону Пет Райдер додав, що зекономлені кошти використають на поповнення складів США, з яких нададуть зброю для України. Відтак це не позначиться на боєздатності американської армії.

«Українці ведуть екзистенційну боротьбу і потребують негайної допомоги. І це той спосіб, у який ми можемо надати термінову підтримку вже зараз. Але це жодним чином не змінює потребу в додатковому, повному фінансуванні, щоб надати Україні ті спроможності, яких вона потребує для захисту своєї держави», – заявив Пет Райдер.

У Пентагоні пояснили, що хоча час від часу Міністерству оборони вдається зекономити кошти таким чином, але на це не можна покладатись у довготривалій перспективі. Там додали, що наразі виявлених 300 мільйонів доларів достатньо лише для одного пакета озброєнь для України, і не очікують нових оголошень.

Чи буде ще допомога, якщо Конгрес не проголосує фінансування?

Джейк Салліван також наголосив, що новий пакет допомоги дозволить підтримати Україну в плані озброєння лише на короткий період, і його недостатньо для задоволення потреб українців на полі бою, тож він наголосив на необхідності ухвалення Конгресом додаткового фінансування.

Палата представників має ухвалити додатковий законопроєкт про фінансування якнайшвидше

Джейк Салліван

«Палата представників має ухвалити додатковий законопроєкт про фінансування якнайшвидше, щоб дати нам змогу продовжувати постачання життєво важливої безпекової допомоги для України, щоб поповнювати запаси боєприпасів у США, щоб інвестувати в нашу промисловість та підтримувати робочі місця у 40 штатах по всій території США», – сказав Салліван.

Радник Білого дому з національної безпеки додав, що «світ спостерігає, час спливає», і США повинні діяти якнайшвидше.

Про погіршення ситуації для України на полі бою через зволікання Конгресу щодо ухвалення додаткового фінансування Києва заявили і в Державному департаменті США.

«В останні тижні ми бачили, як Україна зазнає втрат на полі бою, яких вона могла б не зазнати, або які не були б такими серйозними, якби вона мала підтримку США, американські боєприпаси, які ми зобов’язалися надати. І вони продовжать зазнавати додаткових втрат протягом наступного року, якщо Конгрес не діятиме та не підтримає Україну. Тож ми будемо продовжувати закликати Конгрес ухвалити запит президента на додаткове фінансування, бо вважаємо важливим протистояти російській агресії та підтримувати Україну і її захист власної території», – сказав на брифінгу у вівторок, 12 березня, речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Як повідомляв «Голос Америки», Пентагону не вистачає приблизно 10 мільярдів доларів США, щоб забезпечити армію США зброєю на заміну вже надісланій в Україну. Щоб закрити цю нестачу, необхідні додаткові асигнування Конгресу, заявили 11 березня посадовці Міністерства оборони США.

Пентагон усе ще має повноваження надіслати Україні допомогу на суму близько 4 мільярдів доларів, але посадовці Міноборони США повідомляли журналістам, що надсилати додаткову допомогу без можливості поповнити запаси зброї США – це ризик, який Пентагон не готовий брати на себе.




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024