SpaceX Ілона Маска вперше успішно запустила найбільшу ракету у світі в космос (оновлено)

starship

Американська компанія-розробник SpaceX завершила третій тестовий політ надважкої ракети Starship , що розробляється для польотів на Марс.

Запуск було здійснено о 04:35 за часом східного узбережжя США (о 15:25 за Києвом), за годину і 4 хвилини вона приводнилася в районі Індійського океану, повідомляється на сайті компанії.

За результатами тестового польоту у SpaceX відзначили, що Starship успішно відділився від ракети-носія Super Heavy, після чого носій почав зворотній спуск до точки повернення у Мексиканській затоці.

Ракета-носій Super Heavy успішно запустила кілька двигунів для своєї першої в історії посадки, однак на висоті приблизно 462 метри вона вибухнула.

Своєю чергою Starship успішно продовжив політ, вперше вийшовши на заплановану орбіту. Після виконання низки додаткових завдань Starship здійснив своє перше в історії повернення з космосу на гіперзвуковій швидкості. Однак приблизно через 49 хвилин після запуску зв’язок з кораблем перервався.

У SpaceX додали, що готують нові зразки Starship і Super Heavy готуються до майбутніх польотів, прагнучи збільшити кількість випробувальних запусків протягом року.

Starship re-entering Earth’s atmosphere. Views through the plasma pic.twitter.com/HEQX4eEHWH

— SpaceX (@SpaceX) March 14, 2024

Watch Starship’s third flight test → https://t.co/bJFjLCiTbK https://t.co/1u46r769Vp

— SpaceX (@SpaceX) March 14, 2024

Це було третє льотне випробування Starship, попередніх два завершилися невдало.

Друге льотне випробування Starship і ракети Super Heavy, яка виводить корабель на орбіту, відбулося 18 листопада 2023 року. Тоді апарат вибухнув через три з половиною хвилини польоту на висоті близько 90 км над Мексиканською затокою.

Перше випробування Starship на надважкому ступені ракети Super Heavy відбулося у квітні 2023 року, тоді запланований суборбітальний тестовий політ не відбувся через вибух, який стався через кілька хвилин польоту.

Багаторазова ракетна система складається з космічного корабля Starship і носія Super Heavy. Її висота перевищує 120 м. Вона вища за будь-яку іншу ракету, коли-небудь створену у світі. Носій Super Heavy удвічі потужніший, ніж створювана NASA для пілотованих польотів на Місяць важка ракета Space Launch System (SLS).

Автор: Михайло Орлюк




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024