Президентом Словаччини стає соратник Фіцо: що далі?

Петер Пеллегріні і Роберт Фіцо

БРЮССЕЛЬ – Другий тур президентських виборів у Словаччині, що пройшов 6 квітня, приніс перемогу спікерові парламенту Петеру Пеллегріні, який є соратником прем’єра Роберта Фіцо і його партнером по коаліції.

Пеллегріні, який багатьом запам’ятався як поміркований політик, свою виборчу кампанію збудував частково на війні Росії проти України та ролі в ній Словаччині, певною мірою перетинаючись із наративами Фіцо. Чого очікувати від цього альянсу у словацькій владі Україні? Радіо Свобода дізналося в аналітиків та експертів.

Перспективи зміни влади у Словаччині (відео )

Будь ласка, зачекайте

Переможні лозунги

Свого конкурента – прозахідного кар’єрного дипломата, що очолював словацькі місії в ЄС і США, Петер Пеллегріні випередив із відривом у понад 6-ть відсотків. Наступні п’ять років країну, що за минулої влади передала Україні всі МІГи-20, очолюватиме соратник Роберта Фіцо. В коментарях Радіо Свобода експерти поцяснюють, який козир дістав Пеллегріні, намагаючись перемогти суперника. І пов’язаний він із Україною, війною та недавніми резонансними дискусіями про відправку солдатів туди.

«Наприкінці виборчої кампанії команда Пеллегріні виклала білборди, в яких говорилося, що якщо він буде обраний, то він не дозволить словацьким хлопцям і чоловікам йти на війну… Такий тип звинувачень опонента Пеллегріні відіграв значну роль у мобілізації його виборців», – пояснює ефект від цього політтехнологічного прийому почесний науковий співробітник Німецького Фонду Маршалла Павол Демеш.

Це була битва, що значною мірою підбурювалася російською пропагандою та дезінформацією

Юрай Майчін

Репутацію Івана Корчока – суперника Пеллегріні, що здобув понад 46-ть відсотків голосів, пов’язали з буцімто розпалюванням війни і втягуванням у неї Словаччини, вважають аналітики.

«Іван Корчок зображується як розпалювач війни, котрий втягне Словаччину у війну, що, звісно, неправда, бо повноваження надсилати словацькі війська куди завгодно повністю належить урядові та парламенту… Є тенденція втоми від війни, з іншого боку також – страхи населення. Та це була битва, що значною мірою підбурювалася російською пропагандою та дезінформацією», – зауважує аналітик з питань оборони та безпеки Центру європейської політики Юрай Майчін.

Президент Словаччини на міжнародній арені

Повноваження президента Словаччини зводяться, виходячи з Конституції країни, насамперед до представницьких. Ще їх називають церемоніальними. Першу скрипку і в зовнішній політиці, і у внутрішній, – грає насамперед уряд на чолі з прем’єром. Однак у розпорядженні глави держави – своєрідний інструмент стримування.

Мені видається, Пеллегріні буде більш поміркованим

Демеш

Президент може ветувати законопроєкти парламенту, завертаючи їх назад, та оскаржувати нормативно-правові акти в Конституційному суді, керівництво якого, а також – частину суддів, – він і призначає. Це мало би не давати країні звертати з демократичного шляху.

Реформи кримінального законодавства й ЗМІ, що ініціював словацький прем’єр Роберт Фіцо, провокували серед опозиції занепокоєння щодо послаблення верховенства права. Як, власне, і його зовнішній курс: чинний глава уряду, на відміну від його попереднього керівництва, – проти військової допомоги Україні. Фіцо закликав також Захід зупинити її і розпочати перемовини з Росією.

«Мені видається, Пеллегріні буде більш поміркованим і спробує «розбавити» образ проросійської Словаччини, що є дуже неприємним зображенням того, що ми бачимо в міжнародних ЗМІ. Але в загальній зовнішній політиці, зокрема щодо допомоги Україні, думаю, чекати серйозних змін не варто», – каже Павол Демеш.

Вітер зі Словаччини не в бік України?

Словацька опозиція покладала надії на Івана Корчока і розраховувала, зважаючи на його успіх у першому турі виборів, на перемогу в другому, а відтак – на баланс між стримуванням і противагами. Та колишній міністр закордонних справ Словаччини відстав від свого суперника, що фінішував першим, на більш як шість відсотків голосів.

Навіть якби переміг Іван Корчок, не було би «розвороту» в політиці уряду Словаччини

Роланд Фроденштайн

Свою поразку Корчок визнав, переможця – привітав, і водночас пообіцяв не забути, як Пеллегріні перетворив його на «кандидата війни». Політик прозахідної орієнтації (що, втім, зрозуміло вже з його біографії) під час кампанії стверджував, що припинення допомоги Україні забезпечить, замість миру, перемогу Росії.

«Навіть якби переміг Іван Корчок, не було би «розвороту» в політиці уряду Словаччини…Що стосується допомоги Україні в економічному і гуманітарному плані, – Словаччина лишатиметься на позиції своїх партнерів по Євросоюзу. І щодо підготовки переговорів з Україною про її членство в ЄС – Словаччина не відійшла від мейнстріму в Євросоюзі… Так що і при Пеллегріні це, звичайно, не зміниться», – зазначає засновник Brussels Freedom Hub Роланд Фроденштайн.

Пеллегріні стверджував, що капітальних змін у зовнішній політиці не буде, обіцяючи, що Словаччина залишиться «сильним членом ЄС і НАТО». Експерти мають підстави вважати, що це не зміниться разом зі статусом і посадою політика.

SLOVAKIA-POLITICS-VOTE-election

SLOVAKIA-POLITICS-VOTE-election

«Якщо судити з попередніх діянь Петера Пеллегріні, – він був своєрідним «голосом» за збереження євроатлантичної орієнтації України і не прагнув до конфронтації з ЄС, а також США… Виступав за політику компромісів, а також – пошуки «золотої середини” у зовнішній та безпековій політиці… Попередній поміркований курс може стати і жорсткішим, коли Пеллегріні обійме посаду. Водночас можемо також очікувати, що рівень риторики трохи знизиться після цієї гарячої та поляризованої президентської кампанії», – зауважив дослідник Асоціації міжнародних відносин у Чехії Павел Гавлічек.

Експерти також скептично налаштовані, коли йдеться про можливе перетворення Словаччини на другу Угорщину.

Не бачу, щоб Словаччина дрейфувала, мавпуючи угорську модель, – вона для цього набагато більш різна всередині

Павло Клімкін

«Не бачу, щоб Словаччина стала другою Угорщиною. Там є дуже непрості тенденції… Вони є певною мірою авторитарними. Але я не бачу, щоб Словаччина дрейфувала, мавпуючи угорську модель, – вона для цього набагато більш різна всередині… Не вважаю Пеллегріні проросійським кандидатом. Хоча я його так не вважаю однозначно, жорстко і дуже послідовно, емоційно проукраїнським. Він скоріше десь посередині. Його партія і він сам гарантуватимуть певний внутрішній баланс сил в Словаччині», – вважає екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Не очікують аналітики й на загострення взаємин Братислави з Брюсселем – Словаччину частково годують дотації з бюджету ЄС, а отже, конфронтація – не в інтересах чинного уряду. Не очікують і на спроби Словаччини блокувати євроінтеграційний рух України, оскільки ознак подібних намірів досі не спостерігали. Офіційно новообраний президент обійме посаду 15-го червня.

Форум




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024