Рада схвалила законопроєкт про реформу Бюро економічної безпеки

вр,рада,голосування

Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Про це перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

За відповідний законопроєкт №10439 проголосували 264 нардепи.

"Із доброго. Ми значно віджали їх по головним правкам: визначальний голос міжнародників, обовʼязкова переатестація. На цьому все. Що має бути: один, а не два кандидати, детальна прописана переатестація, детально прописана процедура відбору. Все це є в зауваженнях бізнесу, МВФ та G7", – зазначив Железняк.

За його словами, голова президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія взяв на себе зобовʼязання це врахувати.

Як повідомлялося, нова редакція законопроєкту на повторне перше читання передбачала:

  • відбір і подання на розгляд прем’єр-міністра не більше двох кандидатур на посаду директора БЕБ;
  • перші строки для незалежних оцінок (аудитів) ефективності діяльності БЕБ (проведення оцінки здійснюється Комісією після завершення першого і третього року на посаді директора БЕБ);
  • доопрацьований механізм атестації працівників БЕБ, строк проведення якої не може перевищувати 12 місяців з дня призначення на посаду директора БЕБ;
  • директор БЕБ, призначений в порядку, передбаченому цим Законом, формує нову дисциплінарну комісію.

Водночас Ярослав Железняк наголошував, що цей проєкт закону не погоджений з міжнародними партнерами та представниками вітчизняного бізнесу.

Детальніше читайте у нашому матеріалі: Офіс президента робить другу спробу зберегти корумпований БЕБ

Нагадаймо, Бюро економічної безпеки створене у 2021 році на базі податкової міліції, хоча воно мало стати новим органом, який би сконцентрував функції боротьби з економічними злочинами.

23 лютого Верховна Рада провалила голосування за урядовий законопроєкт, який дозволяв відкласти кадрове перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ). Водночас депутати підтримали пропозицію направити законопроєкт на повторне перше читання.

Урядовий законопроєкт не підтримало жодне бізнес-об’єднання, його також розкритикували представники країни "Великої сімки", однак Офіс президента наполягав на його ухваленні. Водночас цілий ряд бізнес-асоціацій підтримали альтернативний законопроєкт про перезавантаження БЕБ №10439-2.

Міністр юстиції Денис Малюська визнавав, що урядовий законопроєкт відкладає переатестацію співробітників БЕБ до завершення війни нібито через дефіцит кадрів, за винятком обрання голови БЕБ та переатестації його заступників.

Автор: Юлiя Недашківська




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024