«Мені казали: "Це ж твій воює, а не ти, чого переживаєш?"». Дружини військових про те, чому треба розібратися з демобілізацією

Рішення йти воювати

Хлопець Вікторії Люх з перших днів вторгнення повідомив, що піде в армію. Каже, вона не до кінця усвідомлювала, як це відбуватиметься і що буде далі, адже він не мав бойового досвіду.

«Але я підтримувала його, не збиралася заперечувати, бо розуміла, а що буде, якщо кожен відмовиться йти? Тоді в нього запал такий був, що треба об’єднуватися. І третього березня він пішов», — пригадує Вікторія.

Чоловік Анастасії вперше взяв участь у бойових діях 2015 року — АТО. Служив до кінця 2019 року, потім демобілізувався.

«І коли почалося повномасштабне вторгнення, у квітні 2022 року він повернувся захищати країну», — ділиться вона.

Наталя зрозуміла, що її чоловік піде служити, ще до вторгнення.

«Він вирішив піти в ТрО й готував документи, але не встиг підписати їх до 24 лютого.Тоді відвіз нас на захід країни і там звернувся у військкомат. За пару тижнів йому зателефонували, в армію пішов у березні 2022 року», — ділиться вона.

Перша зустріч після розлуки

Наталя з чоловіком уперше побачилися через три місяці. Доки він служив на Західній Україні, мали можливість періодично зустрічатися. Згодом чоловік поїхав воювати в Бахмут, а Наталя з дітьми повернулася в Київ чекати найменшої нагоди побачитися знову.

Перша зустріч Вікторії з хлопцем була теж через кілька місяців — у червні. Він, каже, постійно був на передовій, тож підтримувати зв’язок було складно.

Анастасія побачила свого чоловіка вперше у лютому 2023 року, майже через рік після розлуки, хоч очікувала раніше.

«Коли він мав приїхати у звільнення, узагалі зник зі зв’язку на два місяці. Я і дзвонила, і не знала, що думати. Мені казали, що його немає в списках зниклих і немає в списках загиблих, сказали чекати. Згодом приїхав у лютому на день. Для мене він тоді ніби з того світу повернувся», — пригадує жінка.

Бути на зв’язку

Зараз Вікторія з хлопцем зідзвонюються декілька разів на тиждень. Каже, що і це за щастя. Заспокоюється, навіть коли бачить, що він заходить у мережу.

«А от лютий-березень цього року — це була каторга, бо на Бахмутському напрямку точилися важкі бої і він тижнями не виходив не зв’язок», — ділиться дівчина.

Розмовляти стараються про побут, у кого що сталося за день, які проблеми. Політики уникають, бо обоє не стежать за новинами, додає вона.

«Іноді проскакує, що було б добре поїхати відпочити за кордон. Це все, що маємо з планів на майбутнє», — зазначає Вікторія.

За весь час служби її хлопець брав відпустку на 10 днів у травні цього року. Утім за такий час складно отямитися, відпочити нормально, відіспатися.

«У нього не відбувається адаптація, він лякається звуків, особливо коли їздять мотоцикли без глушників. Був випадок, коли ми в кафе з друзями сиділи, і там блендер для молочного коктейлю увімкнули — то він схопився шукати автомат. Ніколи не забуду, як усі в ступорі сиділи. Як на це реагувати? І йому незручно; я помічаю, що він відчуває себе безглуздо. Хоч сам про це не каже, але бачу цей зніяковілий погляд», — ділиться дівчина.

Наталя пригадує, що спочатку старалася не занурювати чоловіка в сімейні проблеми. Та потім зрозуміла, що це помилковий шлях.

«Пам’ятаю, як він з підвалу Бахмута допоміг дітям полагодити приставку. Вони йому зателефонували, а я тоді ще сказала: “Не заважайте татові воювати”. Проте такі дрібниці важливі і дітям, і воїну. Це маленький місток між родинами. Розуміння, що ти потрібен там, у тому житті, яке було до війни», — ділиться вона.

Нині іноді вдається бачитися. Залежить від розташування загону її чоловіка — наскільки безпечна область, наскільки вони близько до дому.

«Йому пощастило з адекватним командуванням. Поза зоною бойових дій людям намагалися давати вихідні й відпустки. Це дуже всіх тримало. І родини, і хлопців», — зауважує Наталя.

Під час зустрічей з чоловіком, каже, стараються просто насолоджуватися дрібницями, які раніше сприймали як належне.

«Я ніколи й не гадала, що думка про те, як піду з чоловіком у супермаркет, буде дарувати стільки щастя», — ділиться вона.

І додає: «Я дуже не люблю фразу "Ніхто не повернеться з війни". Бо я бачу, як люди не просто повертаються, а пірнають в обійми мирного світу. Роблять ремонти, переживають за свою пасіку».

Сам на сам з проблемами й суспільством, котре не розуміє

Відколи чоловік поїхав, Анастасія сама опікується трьома тваринами, яких вони врятували. У них дві собаки й кіт. Найважче зі старшою собакою.

«Їй чотири роки, вона побита життям — у неї зламана й неправильно зрощена щелепа, вона боїться своєї тіні. Ми взяли її за два місяці до вторгнення. І тільки почалася в неї якась соціалізація, так одразу вибухи, кошмари, вона живе в постійному стресі. Я намагаюся зробити все, щоб їй було легше переносити це», — розповідає дівчина.

Удвох, каже, було набагато простіше доглядати за ними.

«Зараз я залишилася сама, плюс у мене проблеми з психічним здоров’ям, і вони погіршилися після того, як чоловік пішов. Мені самій навіть існувати дуже важко. Він допомагав у всьому, а зараз я вимушена все робити сама. І таке відчуття, що живеш сама в постійному очікуванні, буцім зараз щось трапиться, тобі треба якось це контролювати, а ти не можеш», — ділиться Анастасія.

Тривала відсутність чоловіка вдома вплинула і на тварин. Каже, сумують за господарем. Особливо складно старшій собаці.

«Коли чоловік вперше з’явився в лютому, вона навіть не дивилася на нього. Ніяк не хотіла реагувати. Я бачила, як йому це болить. Вона ж його так любила. Та, слава богу, минуло. І зараз вона вже з радістю чекає, коли він прийде; на вулиці як бачить чоловіків у військовій формі, одразу за ними починає бігти», — розповідає дівчина.

Вікторія ділиться, що їхній спільний побут навіть не розпочався. У травні мали переїжджати в інше місто, де планували нарешті разом жити.

«Це вже мав бути остаточний наш переїзд, він так і не відбувся. І чи відбудеться, я навіть не знаю. Ми мали жити разом, планувати, будувати сім’ю, а в нас немає цієї можливості. А зараз ми не будуємо планів, тому що це дуже боляче. У будь-який момент може все змінитися. Навіть як мав їхати у відпустку, усе накрилося за пару днів. І каже: "Коли буду — не знаю"», — ділиться вона.

І на стосунках, і на самопочутті ці обставини позначаються негативно, зізнається Вікторія. «У мене зараз депресія. Я лікуюся. Але це дуже важко, ця відстань негативно впливає на наші відносини, бо я втомлена від цього всього, нічого не хочу. Він так само втомлений, тому що там і морально важко, і фізично. Немає вже ресурсу, я не знаю, як довго ще так зможу», — розповідає дівчина.

Усі героїні зазначають, що дуже часто доводиться зіштовхуватися з нерозумінням суспільства, а іноді й з вороже налаштованими людьми.

Для Анастасії такими виявилися сусіди, які на зауваження про пиятику у дворі видали: «Тебе нікому зараз захищати».

«Вони мені кажуть: "Твій не повернеться, а в нас тут життя". І таких прикладів неймовірна кількість. На дружин військовослужбовців дивляться, як на невидимок. Мовляв, "ну, це ж твій чоловік воює, а не ти, чого тобі переживати? Він там заробляє космічні гроші, повинна радіти"», — розповідає дівчина.

Вікторія додає — суспільство не вміє спілкуватися з такими, як вона. Нещодавно дівчина координувала столичну акцію за демобілізацію військовослужбовців, де спільно з іншими партнерками бійців збирали підписи.

«80% перехожих на вулиці, відвідувачів кав’ярень просто відмовили мені з підписом. Люди або казали, що їм це нецікаво, або що їм треба подумати, або взагалі вдавали, що не бачать мене. Це дуже підкосило. А потім мені ці люди напишуть під постом "Герої не вмирають"? А що ви зробили для того, щоб мій чоловік жив?» — обурюється вона.

Наталя розповідає, як продавчиня при її дітях хвалилася, що чоловікові вдалося уникнути мобілізації.

«Це наслідки окупації совком, нерозуміння цінності того, що таке держава й державність. І багато людей досі купляються на російські наративи і живуть за принципом "а за кого мені воювати?". Та за свою ж родину! Бо в якийсь момент марно буде заспокоювати себе, що досвідчений воїн якось порішає все на фронті. Оскільки виснаження бійця нівелює його досвід. Найкращий хірург помилятиметься, якщо не дати йому спати тиждень», — пояснює вона.

А втім, зазначає, що, певно, таки щось змінюється у свідомості людей, якщо вони намагаються виправдати себе замість хизуватися.

І зізнається: дратує, коли люди дивуються, що її чоловік не професійний військовий. Адже у війську купа людей, які ніколи до повномасштабного вторгнення не були в армії! «Це вже нова норма, звикаймо до цього», — наголошує Наталя.

Вікторія вважає, що це також проблема інформаційної політики в країні, яка створює ілюзію, що перемога вже не за горами і що проти українських військовослужбовців воюють непрофесіонали.

«Ці новини дуже шкодять. Навіть коли ми акцію проводили, люди дивилися на нас: "У сенсі? Потерпи ще трохи, бо скоро ж буде перемога". Мені казали навіть, що я проросійська, бо я розкол створюю в суспільстві. Але це не я роблю, це вимушені умови, мене кинули. Суспільству вигідно, щоб такі, як я, заткнулися», — обурюється вона.

***

Наталія наголошує, що бійцям не потрібне якесь особливе ставлення.

«Але точно потрібні належна подяка й повага. До них і їхніх родин. Посмішка й “дякую” не коштують нічого, але це важливо. Знання, що твоїй дитині забезпечать безоплатне харчування в школі, дає спокій», — ділиться вона. Утім найкраще, що можна зробити — хоча б готуватися до армії, вважає дружина військового.

«Перші люди йшли в нікуди. Зараз набагато більше можливостей для людей різних спеціальностей. Так, не все просто і райдужно, але вам виграли час. Ви мали можливість повчитися, підготувати якусь фінансову подушку, налаштуватися психологічно. Ми не вигребемо цього всього на перших. І ні, мобілізація всіх 450 депутатів ділу не допоможе», — додає Наталя.




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024