Компанія газового олігарха Злочевського зникла зі справи про ухилення від сплати податків

ТОВ «Енерго-Сервісна компанія «Еско-Північ», котра входить до Burisma Group газового олігарха Миколи Злочевського, зникла зі справи про ухилення від сплати податків. Про це редакція дізналася з матеріалів кримінального провадження №42018000000002900 за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК.

Справу відкрили ще наприкінці 2018 року. Спочатку їй займалося СБУ, потім його передали до Нацполіції. Майже всі ухвали виносив Соснівський райсуд Черкас.

За даними слідства з 2016 по 2019 роки група осіб з числа, використовуючи фінансові інструменти ПАТ «Банк «Український капітал», а також групи компаній, пов’язаних з ТОВ «Укрінвест Групп», ухилялися від сплати податків, шляхом незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість для суб’єктів господарської діяльності реального сектору економіки, сприяння у привласненні грошових коштів та легалізації доходів одержаних злочинним шляхом.

До підконтрольних підприємств, які водночас ведуть реальну фінансово-господарську діяльність, належать наступні суб’єкти господарювання: ТОВ«Скела Терциум», ТОВ «ГК «Інвестсервіс», ТОВ «Синергія Газ Енерджи», ТОВ «Газторгпостач», ТОВ «Еско-Північ» , ТОВ «Газенергопостач», ТОВ«Газоторгова Компанія», ТОВ «Газпромінвест ЛТД», ТОВ «Українська Газоторгова Компанія», ТОВ «ГП «Промсервіс», ПАТ«ЗНВКІФ «Верден».

У подальшому, дані грошові кошти з метою ухилення від сплати податків, для незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, сприяння у привласненні грошових коштів та легалізації доходів одержаних злочинним шляхом перераховуються на рахунки підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності. Так, лише протягом 2018 року на рахунки ТОВ «Скела Терциум» від ПАТ«Укрзалізниця» надійшли грошові кошти у сумі близько 200 млн гривень, а загальний обсяг незаконних фінансових операцій, що здійснюється за вказаною схемою щомісячно складає понад 100 млн гривень.

ТОВ «Газторпостач» скуповував газ у транзитного підприємства «Газтранспроект» (Онищенко), а також напряму у видобувників, в основному ТОВ «Еско-північ» (Злочевський) та ПрАТ «Укрнафтобуріння» (Ставицький), та невеликі об’єми у ТОВ «Карпатигаз» (Фірташ).

Далі газ продавався переважно ТОВ «Скела Терціум» та ТОВ «РГК Трейдінг». Плюсова різниця в ціні (в середньому тисяча 1,5 тис. гривень на тисячу кубометрів) задля уникнення оподаткування, виводилася в тінь, шляхом відображення операцій з отримання агентських послуг.

Через ТОВ «Скела Терціум» працював Ставицький і Злочевський. Ланцюжок виглядав так: видобувник «Еско-північ», ПрАТ «Укрнафтобуріння» – ТОВ»Газтранспостач» – ТОВ «Скела терціум». За два місяці ТОВ «Газторгпостач» продав ТОВ «Скели терціум» газу на суму 454 млн гривень.

У лютому 2024 році Шевченківський райсуд зняв арешт з мультивалютних рахунків компанії «Еско-Північ».

Цікаво, що це сталося після звільнення Злочевського від кримінальної відповідальності у серпні 2023 року. Злочевський перерахував 500 млн гривень на допомогу ЗСУ для проєкту «Армія дронів», проте все одно потрапив до списку корупціонерів. Злочевський проходив обвинуваченим у «хабарній» справі, але участь у судовому засіданні брав дистанційно. Річ у тім, що він останні кілька років мешкає на Кіпрі. Однак на фінальному етапі Феміда з відкритого розгляду справи перейшла у закритий. Це дозволило приховати від громадськості повний текст вироку щодо Злочевського.

Газодобувний бізнес Миколи Злочевського оформлений в групу Burisma. До складу Burisma входять 12 операційних компаній «Еско-Північ», «Парі», «Перша українська нафтогазова компанія», «Алдеа-Україна», «Сістемойлінжінірінг», «Бурісма Сервіс», «Технокомсервіс», «Надрагаз», «Надрагазвидобування», «Газойлінвест», «Куб-Газ», «Нафтопромислова геологія». У 2021 році ексміністр екології і природних ресурсів Злочевський переоформив компанії з видобутку корисних копалин на двох дочок Анну і Карину.

Редакція 368.media продовжить слідкувати за кримінальними справами та діяльністю олігарха. Закликаємо громадськість надсилати нам інформацію на пошту [email protected].




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024