США тиснуть на австрійський Raiffeisen із вимогою не викуповувати "заморожені акції" Дерипаски,

райффайзен

Мінфін США тисне на австрійський Raiffeisen Bank International, найбільший західний банк у Росії, щоб той відмовився від планів викупити за 1,5 млрд євро "заморожені акції" російського олігарха Олега Дерипаски в найбільшій будівельній компанії Австрії Strabag .

Про це пише Reuters із посиланням на співрозмовників, обізнаних із ходом перемовин, передає Укрінформ.

За словами джерел, останніми тижнями високопоставлені чиновники Міністерства фінансів США підкреслили свою стурбованість цією угодою на зустрічах із представниками банку та австрійської влади.

Вони нагадали, що Дерипаска перебуває під санкціями.

Також представники американського уряду, які вважають, що Дерипаска виграє від цієї угоди, вимагають від банку надати їм інформацію про осіб і компанії, залучені до цієї угоди.

Джерела агентства не виключають, що коли Raiffeisen Bank International, незважаючи на попередження, завершить угоду, і буде доведено, що вона суперечить санкціям США, Вашингтон може накласти на банк штрафні санкції.

За словами співрозмовників, з огляду на позицію США, австрійська влада не дасть "зеленого світла" цій угоді, та й банк уже сам готується відмовитися від неї.

Представник Європейської Комісії, який займається контролем за режимом санкцій ЄС проти олігархів, включно з Дерипаскою, сказав, що він знає про транзакцію та "попросив роз’яснень у австрійської влади, а відповіді ще не отримав".

Дерипаска в австрійському бізнесі

У червні минулого року повідомлялося, що акціонери найбільшої австрійської будівельної компанії Strabag Group вирішили зменшити долю контрольованої російським олігархом Олегом Дерипаскою MKAO Rasperia у концерні до рівня нижче 25%.

Російський олігарх через свою компанію Rasperia мав 27,8% акцій Strabag. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та пов’язаних із цим санкціями у Strabag заявили про намір зменшити частку Дерипаски до рівня нижче за 25%.

Rasperia була виключена з учасників річних загальних зборів і позбавлена права голосу на них. Також основному акціонеру – Дерипасці, як і в 2022 році, було відмовлено у виплаті дивідендів. Його гроші були розміщені на окремому рахунку.

Олег Дерипаска – російський бізнесмен, належить до близького кола президента РФ Путіна. Олігарх є засновником компаній з виробництва алюмінію "Русал", "Базовий елемент" та "Ен+Груп".

За даними The Financial Times, Дерипаска відмивав кошти для Владіміра Путіна, за це США у 2018 році наклали на нього санкції. Водночас РНБО наклала санкції на бізнесмена у жовтні 2022 року, що дозволило розпочати процедуру стягнення його українських активів через ВАКС відповідно до закону "Про санкції".

Автор: Галина Ялівець




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024