Хмельницький депутат-мультимільйонер Кізляр з «намальованою» криптою: як недосконалість законодавства допомагає легалізувати статки

Читать на русском Read in English

Хмельницький депутат-мультимільйонер Кізляр з «намальованою» криптою: як недосконалість законодавства допомагає легалізувати статки

Хмельницький депутат-мультимільйонер Кізляр з «намальованою» криптою: як недосконалість законодавства допомагає легалізувати статки

Годинники Rolex, сумки Hermes та криптовалюта на суму близько 10 мільйонів. Все це багатство показав депутат Хмельницької районної ради Олександр Кізляр.

Можна було б подумати, що він один з тих фінансових геніїв нової хвилі, які зуміли розбагатіти на криптовалютах, вчасно інвестуючи у новомодне явище. Але нюанси його декларації вказують на те, що «король може виявитися голим».

09.04.2024 — кизляр qkxiqdxiqdeikuant

Олександр Кізляр народився у 1992 році в родині військового та медсестри. Інформація про це міститься у низці рекламних матеріалів, які із завидною регулярністю почали з’являтися у ЗМІ. «Фокус», ТСН та Інтерфакс-Україна з різницею у місяць оприлюднили статті про «фінансового генія» Кізляра напочатку 2022-го. У них розповідалось про те, як депутат займається благодійністю, допомагає Хмельницьку розвиватися та годує безхатченків. Тут же повідомлялось, що в місті про Кізляра знають мало не всі, і тільки хороше.

Реєстри показують, що Олександр Олександрович Кізляр є власником низки фірм, що займаються ресторанним бізнесом, будівництвом та торгівлею паливом. Важливо додатково сказати, що він повний тезка свого батька, який теж є Олександром Олександровичем Кізляром. Тож цей бізнес вони ділять на двох.

Кізляр-старший в одному із своїх інтерв’ю розповідав, що почав бізнес у 90-х, коли пішов з військової служби. Спочатку займався торгівлею на ринку, згодом з’явилися кошти на відкриття ресторану «Мрія», а потім і до будівельного бізнесу розвився. За його словами, справи він вів з братами Олегом і Валентином.

Його син, який зараз декларує неймовірні багатства, перш за все, відомий тим, що створив з ресторану «Мрія» мережу піцерій. Зараз їх у Хмельницькому налічується п’ять.

І ось у 2012 році, якщо вірити декларації Кізляра-молодшого, він з майбутньою дружиною придбали 100 біткоїнів на двох. Кізляр зазначає, що купував їх у постачальника послуг, пов’язаних з обігом криптовалюти, — Trust Wallet. От тільки це не може бути правдою, оскільки за відкритою інформацією Trust Wallet було зареєстровано тільки у 2017 році.

Як розповів нашому журналісту експерт ринку криптовалют, насправді у 2012 році бітноїном цікавились тільки люди, наближені до IT-сфери. В Україні таких було небагато. «Біткоїн з’явився тільки у 2009 році. І спочатку його взагалі неможливо було купити, хіба що «намайнити». У 2012-му купити біткоїн та ще й у такий кількості, як депутат, про якого йде мова, міг тільки справжній експерт. Повірити в те, що власник піцерій несподівано вирішує вкласти гроші в справу, про яку ще взагалі нічого не було зрозуміло, вкрай важко», — зауважує експерт.

За його словами, перевірити справжня чи намальована криптовалюта в декларації Олександра Кізляра можна за допомогою ідентифікатора гаманця. Цю інформацію може затребувати перевіряючий орган, такий як Національне агентство із запобігання корупції. Але поки такі перевірки проводяться вкрай рідко, тож в декларації можуть «дописуватися» неіснуючі монети для легалізації доходів, отриманих незаконних шляхом. «Завжди можна сказати, що я катаюся на Rolls-Royce та купую жінці сумки Hermes за рахунок заробітку на криптобіржі. Цього по факту ніхто не перевіряє, оскільки ринок криптовалют в Україні все ще не до кінця урегульований», — додає експерт.

У 2023 році суд Києва притягнув до адміністративної відповідальності ексзаступника Міністра інфраструктури за недостовірне декларування. Таке рішення суд ухвалив через те, що колишній чиновник не зміг надати ідентифікатор гаманця з криптовалютою для перевірки достовірності. На думку суду це свідчить про відсутність належних доказів факту набуття у власність біткоїнів. Але кудмедність ситуації в тому, що штраф за недостовірну інформацію в декларації для цього чиновника склав всього 17 000 гривень.

Олександр Кізляр декларує свої біткоїни та інші криптовалюти, починаючи з 2019 року. Жодного разу перевіряючі органи не зацікавились тим, чи справді вони в нього є.

З соціальних мереж дружини Кізляра Валентини можна дізнатись, що одружилась пара у 2017-му. Ба більше, зустрічатися вони почали в тому ж році, про що свідчить один із дописів жінки.

09.04.2024 — кизляр

Але ж у своїй декларації Олександр Кізляр вказує, що і він, і Валентина купили біткоїни у 2012 році. Тоді, коли вони ще навіть не були знайомі один з одним. Тож, виходить, що не тільки депутат Кізляр був настільки фінансово обізнаний, щоб купити 12 років тому криптовалюту, але і його теперішня дружина, яка працює адвокатом та має інтернет-магазин з продажу дифузорів для дому.

Не лише біткоїнами повинен був запам’ятатись Олександру Кізляру 2012 рік. У травні того року на той час мер Хмельницького Сергій Мельник публічно звинуватив Кізляра в тому, що той під прикриттям свого кафе «Мрія» ховає зал гральних автоматів. Щоправда, тут мова йде про Кізляра-старшого, який був депутатом Хмельницької міської ради.

Кізляр тоді віднікувався тим, що нібито його кафе займає підвальне приміщення, а про те, що відбувається наверху, — він не в курсі. Але як вдалося з’ясувати на підставі свідоцтва про право власність від 14.05.2010 року, приміщення площею 663,3 кв. м повністю належить Олександру Кізляру. Тож він фактично добровільно приютив у себе нелегальщиків з "однорукими бандитами".

Гральний бізнес в Україні був заборонений з 2009 по 2020 роки. Проте, як би правоохоронці показово не боролися з ігровими залами, ця справа встигла принести в кишені «ділків» чималі кошти. Враховуючи те, що свої багатства, в тому числі біткоїни, Кізляр датує, починаючи з 2012 року, то порівнюючи цю інформацією з публічним звинуваченням родини у кришуванні грального бізнесу в Хмельницькому, висновки напрошуються самі собою.

З декларації Олександра Кізляра також можна дізнатись, що його дружина Валентина стала власницею годинників Rolex та Audemars Piguet у 2014 році. За 2014 та 2015 роки вона також нібито купила собі три сумки бренду Hermes. Зауважимо, що сумки Hermes Birkin і Hermes Kelly є одними з найдорожчих у світі. Оскільки на момент цих років Валентина та Олександр Кізляри ще не просто не були чоловіком та жінкою, а взагалі не зустрічались, то депутат, очевидно, хоче сказати, що ці коштовні речі були придбані нею за власні кошти.

09.04.2024 — кизляр

Валентина Кізляр, нагадаємо, працює адвокатом в юридичній компанії. Офіційний її дохід від цієї роботи у 2022 році склав всього 20 700 гривень, чого не вистачає навіть на застібку від подібної сумки.

Соціальні мережі дружини депутата розкривають ще одну цікаву деталь. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олександр Кізляр щонайменше один раз виїжджав за кордон. Новий 2023 рік родина Кізлярів святкувала в Дубаї. Фото дружини депутата в Instagram свідчать, що в ОАЕ вони були з листопада 2022 року по кінець січня 2023-го.

09.04.2024 — кизляр

09.04.2024 — кизляр

В Instagram самого депутата також є світлини з Арабських Еміратів, датовані травнем 2023 року. На яких підставах Олександр Кізляр, депутат призовного віку, зміг виїхати за межі України – залишається таємницею.

09.04.2024 — кизляр

У березні цього року Олександр Кізляр оприлюднив фото, на якому він сидить за кермом автомобіля Porshe, якого втім немає в його декларації.

09.04.2024 — кизляр

А декілька тижнів тому його дружина позувала з черговою сумочкою Hermes, на цей час блакитного кольору.

09.04.2024 — кизляр

Усі ці покупки варті не одного десятка тисяч доларів. І чи з’являться вони в новій фінансовій звітності хмельницького депутата, можна тільки здогадуватись.

У 2016 році народний депутат Сергій Мельничук задекларував трильйон гривень. Тоді він пояснював це тим, що хотів показати недосконалість системи декларування, яка дозволяє намалювати будь-яку суму для майбутньої легалізації доходів. Пройшло 8 років і схоже подібна ситуація повторюється. От тільки тепер пішла мода на декларування неіснуючою криптовалюти, яка дозволить виправдовувати розкішне життя. Чи зробив саме так хмельницький депутат Олександр Кізляр, можна буде дізнатись тільки після перевірки зі сторони Національного агентства із запобігання корупції.

Автор: Олена Добродій




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024