Ор(к)ськ і "руській мір", який смертельний навіть для своїх

Фото:  Малюнок Альоші Ступіна

Так уже історично складається – і ще деякий час складатиметься в найближчому майбутньому, – що українці так чи інакше стежать за російським порядком денним. Звісно, передусім це цікавість до військово-політичної складової – живий там Путін чи вже помер, які настрої у пропагандистів, чи не почали на федеральних каналах говорити про необхідність припинення «спеціальної військової операції».

Хоча цікавляться наші громадяни й іншими темами, зазначає видання ZAXID.net. Наприклад, катаклізмами, які дедалі частіше трапляються в Росії – і далеко не завжди причинами цих катаклізмів є українські дрони чи терористи «Вілаєту Хорасан».

Ось, скажімо, в Орську прорвало дамбу. Місто саме по собі цікаве тим, що є частиною того самого «Орського коридору», який сто років тому Кремль створив спеціально для того, щоб роз’єднати Казахстан і республіки Поволжя. Але яка, врешті, різниця, яке саме російське місто затопить? Орськ, Оренбург чи деінде (регіонів у Росії багато, річок також немало, топи – не хочу).

орськ

І річ не в тім, що українці такі кровожерні – прямо хочуть великого потопу на території Росії. (Ні, звісно ж, і цього теж хочуть, бо інакше країна-агресор, як бачимо, не зупиняється. Та мова про інше.) Спостерігаючи за подіями в Орську/Оренбургу, за зимовими катастрофами з комунальним господарством, українці не можуть не згадувати свою зиму. Ту саму, яка справді, а не в соцмережевих дописах спеціально навчених людей, була найважчою в історії країни. Зиму-2022/23.

Пам’ятаєте, як тоді російські окупаційні війська гатили по ТЕС і ТЕЦ, по трансформаторах і підстанціях, по лініях високовольтних електропередач? Як по всій Україні світло (що для частини співгромадян автоматично означало ще й «тепло» і «гаряча вода») було по 6-8 годин на добу, а в Києві взагалі кілька днів люди сиділи без світла? І – як ми усе це пережили.

транс

Потужний автотрансформатор, який знищила російська армія в Херсоні, перед відступом. Фото: ВОЛОДИМИР КУДРИЦЬКИЙ

Як у жодному місті України в часи війни, в часи блекаутів не сталося жодного такого випадку, який пережив у 2006 році Алчевськ. І, спостерігаючи за всім цим у них, згадуючи усе це в нас – воленс-ноленс виникає одне просте запитання: «А чому ж так сталося?».

Тут можна знайти цілу купу різноманітних конкретних причин. Але ми – не російські ліберали, це ж вони, починаючи з покійного вже Навального, віртуозно володіють цим умінням, вишукувати другорядні чинники і «не помічати» головного. Ми ж відразу перейдімо до головного.

Головне полягає в тому, що – хай як хочуть протилежного у Кремлі – Україна таки держава. Хороша чи погана, якісна чи не дуже – можна дискутувати. Але Україна – це держава, яка змушена дбати і дбає про свою країну, своїх громадян. (Звісно ж, як і у всіх інших цивілізованих країнах це заслуга передусім самих громадян, але ми домовилися – про головне.)

А Росія – це не держава. Це величезний бізнесово-бандитсько-кадебешний клан, який захопив владу над територією від Бєлгорода до Владивостока і використовує цю територію за власним бажанням. Захотів – напав на Грузію. І населення на цій території, яке ще вчора із задоволенням їло хачапурі й дивилося фільми з Вахтангом Кікабідзе, почало полювати на «гризунів». Захотів – напав на Україну. І населення, яке до того й не замислювалося над питанням Криму (хоча, чого кривити душею, і аплодувало фразі «Ви мнє єщо за Сєвастополь отвєтітє» в програмному для нинішньої Росії фільмі), – злилося із цим режимом у патріотичному екстазі.

Та, злившись, населення забуло одну важливу річ: режим робить тільки те, що потрібно і вигідно йому самому. Вигідно воювати в Україні – і тисячі росіян відправляються в чужу країну, де багато хто з них перетворюється на добриво для української землі й посміховиська в українському інфопросторі (починаючи з «Ваньки-встаньки» і закінчуючи реальними фото і відео різних чмоней).

А от укріплювати дамбу в Орську – не вигідно. Бо навіщо витрачати гроші на те, що не приносить ні слави, ні тріумфу, ні імперської величі? Правильно – реальних причин для цього не існує. Причини робити це – а також дбати про житлово-комунальне господарство своїх міст – можуть бути тільки там, де є держава і громадяни. А там, де є режим і населення – причин дбати про це населення немає жодних.

Тож ті росіяни, які ще намагаються критикувати свою (насправді – не свою, бо вони її не обирали) владу, чи то справді не розуміють, чи роблять вигляд, що не розуміють головну причину усіх своїх бід. А вона полягає в тому, що в них немає держави. У них є мафіозний режим, який просто використовує все на території під назвою «Російська Федерація» для власних потреб.

Просто раніше використовували нафту і газ. А тепер справа дійшла і до людських життів. Дійшла, бо не могла не дійти. А дбати про благоустрій місць перебування власників цих життів – не потрібно. Хіба що – підтримувати мінімально потрібний для існування цих людей рівень комфорту, до якого (рівня) не входить витрачання купи грошей на ремонт ЖКГ чи дамби в Орську.

Тобто в мирний час, коли в бюджеті РФ після усіх розпилів ще щось залишалося, звісно ж, якісь кошти на дамбу би виділили. (Ну і частину із цих коштів, звісно ж, попиляли б на місцях. Але інша частина таки дійшла б до місця призначення.) І сяк-так, але проблему б усунули. Та зараз грошей немає на значно важливіші з точки зору режиму потреби. Що вже казати про якусь там дамбу в якомусь там Орську…

Росіяни досі не зрозуміли головного. Усе, що відбувалося і відбувається на їхній території в останній рік – і мова не про війну та її прямі наслідки у вигляді дронових атак, – це аж ніяк не випадковість, це не щось унікальне і разове. Це – абсолютно логічний процес деградації усього в тому світі. І, як наслідок, процес самознищення цієї колишньої держави. Бо інакше в ситуації, коли режим займається лише війною, бути просто не може.

Малюнок Альоші Ступіна

Малюнок Альоші Ступіна

«Просто дєнєг нєт», – сказав кілька років тому один з головних російських мафіозі. Росіяни думали, що це про анексований Крим. А насправді в цих словах – уся суть путінської Російської Федерації. Грошей – немає. І не буде. Уже не буде. Тож не знаю, як там буде з Україною, а от для росіян зима-2024/25 справді стане найважчою в історії. Для тих, звісно, хто переживе потоп у Оренбурзькій області та інші нібито випадкові катаклізми, які ще чекають на покинуте напризволяще населення, яке потрібне режиму уже тільки для одного – поповнення окупаційного контингенту в Україні.

Артур Левченко, оприлюднено у виданні ZAXID.net




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024