Суд арештував міністра агрополітики Сольського із заставою у понад 75 мільйонів

сольський

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід міністру аграрної політики й продовольства Миколу Сольського у вигляді арешту із альтернативою застави у 75,7 млн₴

Про це заявив слідчий суддя ВАКС, передає Укрінформ.

"Клопотання – задовольнити. Застосувати до Сольського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Визначити Сольському заставу у розмірі 25 тисяч прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 75 мільйонів 700 тисяч гривень. Строк дії ухвали у частині застосування запобіжного заходу – 60 днів до 24 червня 2024 року включно", – заявив суддя.

У разі внесення застави на міністра буде покладена низка обов’язків, серед яких: прибувати за кожною вимогою до детектива НАБУ, прокурора, слідчого судді, суду; не відлучатися за межі Києва без дозволу прокурора чи суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування зі свідками і іншими підозрюваними у цій справі.

Після внесення застави Сольському потрібно буде здати на зберігання до відповідних органів держвлади свій паспорт для виїзду за кордон і інші документи, що дають право на виїзд з України, носити електронний засіб контролю.

Зазначається, що клопотання сторони обвинувачення було задоволено частково – Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила арештувати Сольського і визначити йому заставу у розмірі 200 мільйонів гривень.

У чому звинувачують міністра Сольського?

Як повідомлялося, 23 квітня НАБУ повідомило про підозру чинному міністру аграрної політики Миколі Сольському в організації схеми заволодіння державними землями площею близько 2,5 тис. га вартістю 291 млн грн під приводом виділення ділянок ветеранам АТО.

За даними слідства, у 2017-2021 роках Сольський як власник низки сільгосподарських компаній у змові з головою Держгеокадастру України та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Зловмисники спочатку знищили документи, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Це стало підставою для складення обласним Держгеокадастром акту про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.

Згодом ці землі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру передали у приватну власність. Землі передавались наперед визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю, а умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.

Сам Сольський своєї вини не визнає, запевняючи, що події стосуються періоду 2017-2018 років, коли він був адвокатом і ще не обрався депутатом від "Слуги народу".

За його словами, обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО, за землі, які були надані останнім у володіння.

Детальніше читайте у матеріалі БізнесЦензора: Схеми з землею: що відомо про кримінальну справу міністра агро політики Миколи Сольського?

Автор: Юлiя Недашківська




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024