Майже 60% українців вважають, що в Україні дійсно намагаються боротися з корупцією,

хабар,корупція,гроші

Більшість українців – 59% опитаних – вважають, що влада України справді намагається боротися з корупцією. Водночас 34% переконані, що останні справи щодо корупціонерів є свідченням "безнадійної корумпованості України".

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

"Більшість українців – 59% – вважають, що в Україні дійсно є спроби боротися з корупцією та позитивні зрушення. Водночас істотна частка респондентів обирали варіант відповіді, що останні справи є свідченням "безнадійної корумпованості України і позитивних змін немає" (34%)", – йдеться у повідомленні.

Як зазначають соціологи, узимку 2022-2023 років КМІС проводив дослідження про стан корупції. Тоді одним із питань було "Як Ви вважаєте, наскільки ефективно органами влади України ведеться боротьба з корупцією?"

"Якщо в 2018 році 25% відповіли "скоріше ефективно", то взимку 2022-2023 року – 50%. Тому ми можемо обережно припускати, що зараз думки українців щодо боротьби з корупцією більш оптимістичні, ніж були до широкомасштабного вторгнення (і порівняно з тим, що було до Революції Гідності)", – зазначають соціологи.

Опитування також показало тенденцію скептичнішого ставлення до боротьби з корупцією із заходу на схід країни. Так, на заході 65% вважають, що боротьба є, водночас 32%, переконані у безнадійності країни.

У центрі співвідношення 60% проти 34%, на півдні – вже 53% проти 40%. На сході вже трохи більше тих, хто негативно оцінює ситуацію – 49% проти 45%, які вважають, що боротьба з корупцією є.

Зазначається, що критичні оцінки ситуації з корупцією пов’язані з вищою готовністю до територіальних поступок. Так, серед тих, хто негативно оцінив ситуацію, 25% готові до територіальних поступок, у той час як серед тих, хто бачать позитивні зрушення – 4%.

Разом з цим, навіть серед тих, хто критично сприймає ситуацію з корупцією, переважна більшість (66%) виступають проти територіальних поступок. А серед тих, хто позитивно оцінює ситуацію – 88% проти поступок.

Опитування тривало 29 вересня-9 жовтня. У ньому взяло участь 1010 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування було проведене методом телефонних інтерв’ю з урахуванням випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Автор: Юлiя Недашківська




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024