Уряд має знайти додаткові 40 мільярдів до початку лютого,

гетманцев

Оновлений Меморандум про співпрацю України з МВФ передбачає, що українська влада має знайти додаткові податкові і неподаткові джерела фінансування держбюджету у розмірі 0,5% ВВП ( близько 40 млрд грн) до лютого.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив у інтервʼю українські редакції Forbes.

Він наголосив, що це зобов’язання – структурний маяк, його виконання є умовою отримання наступного траншу кредиту від МВФ.

Гетманцев уточнив, що у Кабміні вже створена міжвідомча робоча група, яка має розробити відповідні пропозиції та подати їх до Верховної Ради на початку січня.

Водночас він наголосив, що не бачить резервів для збільшення оподаткування у наступному році.

"У цьому році вже акумулювали три джерела – податок на надприбуток для банків, Дорожній фонд та перенаправлення ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Це додаткові 200 млрд грн, які можуть бути спрямовані на найбільш пріоритетні видатки – оборону та соціальну сферу", – нагадав голова комітету.

За його словами, неподаткові надходження, які можуть розглядатися, – це приватизація, відрахування частини прибутку від державних підприємств, надходження частини прибутку від Нацбанку.

Водночас Гетманцев зазначив, що влада спирається на основний сценарій отримання допомоги від партнерів.

"Зазначена допомога є абсолютно реальною. Проблем з наповненням бюджету у 2024-му не буде. Залишалось питання фінансування на січень та лютий", – зазначив депутат.

Однак Гетманцев вважає, що на казначейському рахунку уряду наразі достатньо коштів, щоб пройти цей період.

"У грудні отримаємо 1,5 млрд євро від Єврокомісії, від Норвегії – $1 млрд. Вже надійшло $2,1 млрд від Японії, ще $900 млн – від МВФ. У нас є певний запас міцності", – пояснив він.

Щодо можливих проблем із соціальними виплатами в січні-лютому наступного року, Гетманцев наголосив, що ситуація з фінансами справді напружена, але "саме в цьому періоді – це перебільшення".

Читайте також: Голова Мінфіну про переведення економіки на військові рейки: Час припинити купувати айфони і дорогі іномарки

Як повідомлялося, раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив про ризики фінансування державного бюджету у січні-лютому 2024 року, для покриття бюджетних видатків міністерство планує активізацію внутрішніх ресурсів.

"Тому у нас зараз працює механізм "плану Б". Ми максимально наближатимемо ті ресурси, які ми можемо наблизити, на січень-лютий", – сказав Марченко.

Серед таких заходів міністр назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

Марченко також розповідав, що потребу у зовнішньому фінансуванні для України на 2024 рік вдалося зменшити з $41 млрд до $37,3 млрд. Проте Україна досі не має гарантій виділення обіцяної фінансової допомоги на $29 мільярдів.

Міністерство фінансів та Національний банк України (НБУ) сподіваються на вирішення ситуації з відновленням бюджетного фінансування з боку ЄС та США, однак вже мають сценарій на той випадок, якщо цього не станеться, але "до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України", говорив голова Мінфіну раніше.

Автор: Михайло Орлюк




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024