"Агенція закупівель у сфері оборони", яку очолив Жумаділов, завищила ціни на бронежилети та їжу для армії

Picture

Закупівлі для армії, здійснені цього року новоствореними державним підприємством «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу»), здійснюються за завищеними цінами. Агенцію очолив Арсен Жумаділов, який обіцяв провести реформи закупівель для ЗСУ і зробити їх прозорими.

Результати перших тендерів, проведених «Агенцією закупівель у сфері оборони», проаналізував політичний експерт Олег Постернак.

«Головний висновок: новостворене державне підприємство під гаслами боротьби з корупцією, озвучених Жумаділовим, підозріло завищує ціни на лоти», — зазначив він.

Зокрема, якщо у жовтні 2023 року Департамент держзакупівель МО купував бронежилети по 24 930 грн за штуку, то вже в січні 2024-го «Агенція закупівель у сфері оборони» придбала ті самі бронежилети у того самого постачальника вже за набагато вищою ціною – по 26 570₴

При цьому, підкреслює експерт, Департамент вважали «зашквареним» та «корупційним», тоді як Агенція претендує на «незаплямовану» репутацію.

Аналогічна ситуація прослідковується і з тендерами на їжу.

«Я глянув на два аукціони, оголошені «Агенцією закупівель у сфері оборони». Їхня загальна сума – майже 7 млрд грн, а вартість комплекту продуктів харчування збільшена з трохи більше 120 до 139,38₴ А тепер увага! Із цих семи мільярдів державне підприємство, контрольоване Жумаділовим, отримує у своє розпорядження 28 млн₴ Математика проста: виявляється, новостворене ДП пробило собі хитрожопу норму – із кожного контракту «Агенція закупівель у сфері оборони» має комісію 0,4%», – зазначає Олег Постернак.

Відтак, робить він висновок, ДП свідомо завищує суми на закупівлях для армії. «Їм так вигідно і тоді у них більший особистий навар. Нові схеми в дії, і це лякає. Не хочу наразі вживати слово «прокладки» щодо ДП, але подумки все одно рахую, скільки дронів можна купити за 28 млн грн», – розмірковує експерт.

При цьому, додає Постернак, зарплата керівного складу Агенції сягає 200 тис. грн на місяць, рядові працівники теж мають високі зарплати. «Але вони не погребували освоїти майже сто тисяч бюджетних гривень на новорічні подарунки для дітей співробітників підприємства», – відзначає Постернак і додає скрін закупівлі.




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024