Парламент Республіки Сербської схвалив доповідь про заперечення геноциду в Сребрениці

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік: геноциду «не було»

Парламент автономної Республіки Сербської (входить до складу Боснії і Герцеговини) 18 квітня схвалив доповідь, в якій стверджується, що вбивство 8000 мусульман сербськими силами в Сребрениці під час Боснійської війни не було геноцидом. Цей висновок суперечить рішенням міжнародних судів.

«Геноциду не було, така кваліфікація має бути відкинута, – заявив законодавцям президент Республіки Сербської Мілорад Додік. – Сербський народ не чинив геноциду».

Пізніше, виступаючи перед своїми прихильникама на мітингу в Баня-Луці, Додік сказав, що дії армії Республіки Сербської в Сребрениці в 1995 році були «помилкою, яка залишила злочин», але знову заперечив, що це був геноцид.

Понад 8000 боснійських мусульманських чоловіків і хлопчиків були страчені військами боснійських сербів у Сребрениці в липні 1995 року. Міжнародні суди визнали це геноцидом, а офіцерів і політичних лідерів боснійських сербів засудили за геноцид судді ООН.

Заяви Додіка і голосування в парламенті відбулися в той час, коли Сербія і Республіка Сербська ведуть кампанію проти резолюції, яка обговорюється в ООН щодо вшанування пам’яті жертв геноциду в Сребрениці. Проєкт резолюції має бути винесений на голосування Генеральної асамблеї ООН на початку травня.

Додік, проросійський лідер етнічної сербської територіальної одиниці Боснії і Герцеговини, перебуває під санкціями США і Великої Британії. Він організував мітинг, щоб висловити незгоду з резолюцією, яка проголошує 11 липня Міжнародним днем пам’яті геноциду, скоєного в Сребрениці в 1995 році.

Проєкт резолюції, з яким ознайомилося Радіо Свобода, також закликає до засудження будь-якого заперечення геноциду в Сребрениці.

Сербський народ, а також колективна відповідальність прямо не згадуються в цьому документі, ініційованому Німеччиною і Руандою.

Минулого тижня Додік вже погрожував, що в разі ухвалення резолюції «Республіка Сербська вийде з процесу ухвалення рішень у Боснії».

Президент Сербії Олександр Вучич заявив минулого тижня, що Сербія боротиметься проти ухвалення резолюції ООН. У Белграді побоюються, що резолюція може стати підставою для того, щоб Боснія зажадала від Сербії, військового союзника боснійських сербів, репарацій.

Форум




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024