Чому ЗСУ користуються цифровими системами, які не взяли на озброєння

Читать на русском

Чому ЗСУ користуються цифровими системами, які не взяли на озброєння

Чому ЗСУ користуються цифровими системами , які не взяли на озброєння

За словами Олександра Федієнка, цифрові системи необхідні для збору даних про ворога, координації БПЛА та артилерії. Військові давно цими технологіями, їх досі не прийняли на озброєння.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова, народний депутат України Ярослав Юрчишин звернувся до головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського із запитаннями щодо впровадження інформаційно-комунікаційної системи (ІКС) "Очі", яку вже довгий час не можуть прийняти на озброєння попри активне використання військовими. Документ оприлюднив народний депутат від "Слуги Народу", член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко у своєму Telegram-каналі.

У чому суть звернення Юрчишина

В оприлюдненому документі Ярослав Юрчишин запросив у головнокомандувача ЗСУ таку інформацію:

  • тактико-технічні характеристики ІКС "Очі";
  • документи про попередні випробування, відомчі випробування або випробування, проведені виробником;
  • кодифікація державним замовником предмета постачання і введення його до штатів і табелів;
  • документи про попередні випробування комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) комплексів захисту автоматизації та ІКС "Очі";
  • документи про результати дослідної експлуатації КСЗІ, комплексів захисту автоматизації та ІКС "Очі";
  • документи про побудову КСЗІ (позитивний експертний висновок або сертифікат);
  • документи про прийняття рішення про постановку ІКС "Очі" на озброєння;
  • внесення до переліку та обсягів закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони позицій щодо закупівель ІКС "Очі";
  • у кого у власності перебуває ІКС "Очі" та його програмне забезпечення, хто власник інформації, що розміщується в ІКС "Очі";
  • правові підстави використання ІКС "Очі" у ВСУ;
  • очікуваний/розрахунковий розмір витрат на використання/технічну підтримку/обслуговування/ліцензії або доопрацювання програмного забезпечення ІКС "Очі" та ІКС "Очі";
  • копії наявних договорів на постачання ІКС "Очі", зокрема: програмного забезпечення, обладнання та будь-яких інших, договорів, пов’язаних з ІКС "Очі" (зокрема, інформацію щодо предмета договору та договірну ціну, визначену в договорах, з виокремленням вартості та кількості всіх виробів;
  • обсяг коштів, передбачених на постачання ІКС "Очі" за відповідною бюджетною програмою Міноборони та вже сплачених за договорами і умови оплати, передбачені договорами, а також повне найменування виконавців таких договорів;
  • позиція щодо наявності корупційних ризиків під час розгортання програмного забезпечення ІКС "Очі" у ЗСУ та його сумісності з програмним забезпеченням країн-членів НАТО.

"В умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації надзвичайно важливо унеможливити корупцію під час цифровізації ЗСУ та припинити витік бюджетних коштів на впровадження неефективних цифрових рішень", — ідеться в зверненні депутата.

 qkxiqdxiqdeihrant

Що каже про звернення Олександр Федієнко

Олександр Федієнко в своєму "Telegram"-овому каналі прокоментував звернення Ярослава Юрчишина, зазначивши, що щоразу, коли буває на сході країни, обговорює з військовослужбовцями цифрові системи, які допомагають їм воювати проти окупантів. Ці технології бувають різними, мають різне призначення і вже використовуються у бойових діях. При цьому жодну з цих систем тактичного рівня так і не прийнято на озброєння ЗСУ.

Нардеп наголосив на тому, що під час війни, безумовно, потрібно ставити на озброєння стійкі до кібератак уніфіковані цифрові системи керування боєм та боротись з корупцією, проте зупинка роботи згаданих систем буде грати на руку ворогу.

"Я вважаю, що саме бойові військові командири повинні мати право вибору, яка ЦС зручна та корисна, а не депутати, грантоїди, та лобісти. А всі інші враховуючи і МО повинні взяти під козирок та впровадити. Далі буде. Дуже прикро, що декого використали в "темну", — написав нардеп.

В коментарі Олександр Федієнко пояснив, що, на його думку, згаданий запит може запустити низку процедур в Міноборони і як наслідок призвести до зупинки цифрових систем, які вже використовуються українськими військовими.

"Я думаю що мій колега мав на увазі, що там є якась корупція. Допускаю. Але це треба робити таким чином, щоб в режимі онлайн наші військові не залишились без цифрових систем", — підкреслив Олександр Федієнко.

При цьому він підкреслив, що Ярослав Юрчишин, автором звернення, працює у непрофільному комітеті. Олександр Федієнко припускає, що запит міг був написаний з метою лобізму іншої цифрової системи, яка з якихось причин не прижилась у Силах оборони України.

"Навіщо це робити депутату не профільного комітету? Ні, він, звісно, має право, але принаймні у цьому треба розумітись. Все йде за класичною схемою. Звернення, потім прибіжать правоохоронні органи, почнуться підозри тощо. Але знову, від цього буде страждати суто керування і підтримка таких систем", — поділився Федієнко.

Для чого потрібні цифрові системи та чому їх досі немає на озброєнні ЗСУ

В розмові Олександр Федієнко зазначив, що в сучасній війні першочергову важливість має обізнаність про дії противника на тактичному рівні. Ідеться про ситуації, коли командиру потрібно ухвалювати рішення на основі інформації, що надходить з поля бою в режимі реального часу завдяки цифровим системам. Без роботи цих технологій, каже нардеп, було б складно вести війну.

"Очі" — це в першу чергу команди операторів дронів які дають стріми на платформу для командирів керування боєм або для артилерії коли є як то кажуть "жирнюча ціль", — пояснив нардеп.

За словами Олександра Федієнка, основні цифрові системи, які зараз використовують українські військові — це "Кропива" та "Очі". "Кропива" — це автоматизована система управління у вигляді додатка, куди розвідники відправляють координати цілей, щоб артилеристи могли швидко навестися і точно їх уразити. Військові також користуються системами управління військами Delta ("Дельта"), по інформації депутата, зарекомендувала себе з хорошого боку.

Delta, Дельта

"Без роботи цих систем, досить складно буде вести протистояння. Дельта це система ситуаційної обізнаності про ворога. Гарна система, я впевнений, що за нею майбутнє, але її інтеграція — це час", — підкреслив політик.

На запитання про те, чому цих систем досі немає на озброєнні ЗСУ, Олександр Федієнко сказав, що це рішення належить до компетенції Міноборони, і оборонний комітет багато разів збирав представників відомства та в рамках повноважень ставив такі самі запитання. У підсумку рішення так і не було ухвалено.

"Мене та підкомітет який я очолюю більше цікавило питання щодо стійкості від кібератак, масштабуванню, резервуванню, відновлення. Але тут не можна звинувачувати суто Міноборони, замовником таких систем є Генштаб. Взагалі-то бюрократичні процедури, вони вбивають будь-яку ініціативу та хороші рішення", — додав нардеп.




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024