В Україні активізувався ринок праці, але очікується дефіцит робочої сили,

робота,словенія

В Україні активізувався ринок праці. На одне вільне робоче місце в середньому по Україні претендує два кандидати.

Як повідомляють у Державному центрі зайнятості, на цю ж дату минулого року на одне місце претендували дев’ять осіб, передає Інтерфакс-Україна.

"У Львівській області та в Києві кількість вакансій суттєво перевищує кількість осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що починаючи з весни на ринку праці України відбувається поступове зростання кількості вакансій. Це спостерігається як на сайтах пошуку роботи, так і в службі зайнятості.

Зокрема, у вересні 2023 року в базі даних Державної служби зайнятості налічувалося 103 тис. осіб. вакансій (у липні – 83 тисячі). Зростання попиту роботодавців на працівників є наслідком поступового відновлення економічної активності, наголосили експерти.

У регіональному розрізі, найбільша кількість вакансій зареєстрована у службі зайнятості Києва та Львівської області – по 11 тис. вакансій, Дніпропетровської області – 5 тис., Київської – 4 тис., Одеської – 4 тис.

Найбільший попит на ринку праці, як і до війни, зберігається на представників робітничих професій та сфери торгівлі.

За видами економічної діяльності більшість вакансій налічувалося: на підприємствах переробної промисловості (20%); в оптовій та роздрібній торгівлі (16%); у сфері освіти (10%); на транспорті та пошті (10%); у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (8%).

Як наголошується у повідомленні, зі зростанням кількості вакансій поступово загострюється дефіцит кадрів за окремими професіями. "З огляду на значні обсяги міграції населення за кордон, ринок праці вже найближчим часом зіткнеться з дефіцитом робочої сили", – додали в держслужбі.

Як прогнозують у відомстві, за категоріями – вчитель, вихователь, фармацевт, лікар загальної практики-сімейний лікар, інженер, практичний психолог – дефіцит очікується на рівні 14%.

Дефіцит працівників сфери торгівлі та послуг – 15%. Це стосується таких категорій професій: продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронець, офіціант, бармен, бариста, молодша медична сестра, соціальний працівник, перукар.

Оцінка дефіциту робітників з обслуговування, експлуатації обладнання та машин становить 18%; кваліфікованих робітників з інструментом – 21% (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електрообладнання, слюсар-ремонтник тощо).

Автор: Юлiя Недашківська




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024