Орбан заблокував виділення 50 мільярдів євро для України, (оновлено)

орбан

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні.

Про це оголосив президент Європейської Ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі 15 грудня, передає Європейська правда.

Мішель наголосив, що тематикою дискусії було не лише фінансування України. Лідерам ЄС запропонували для ухвалення "пакет", у який увійшло фінансування підтримки України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

"Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення. Решта 26 лідерів погодилися на цей пакет, включно зі Швецією, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших", – заявив Мішель.

Президент Євроради у відповідь на запитання підтвердив припущення, що 27 лідером, який не дав згоди, є прем’єр Угорщини Орбан.

"Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія", – напівжартома прокоментував він.

Утім, як підкреслив Мішель, пакет не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню. За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан згодом підтвердив, що саме Угорщина вночі заблокувала пакетне голосування за виділення 50 млрд євро допомоги для України.

"Підсумок нічної зміни: вето на додаткові гроші Україні, вето для перегляду MFF. Ми повернемося до цього питання наступного року в EUCO після відповідної підготовки", – написав він у соціальній мережі X.

Своєю чергою Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас переконана, що лідери Європейського Союзу знайдуть рішення, яке розблокує подальшу фінансову підтримку Україні.

"Я можу вас запевнити, що Україна не залишиться без фінансової підтримки – є сильна воля двадцяти шести надати цю підтримку, і є різні способи, як ми це можемо зробити. Ймовірно, в нас буде ще одне засідання, найімовірніше, у січні, щоб досягти згоди з цього питання. Але є сильне бажання це зробити, допомогти Україні якнайшвидше", – сказала вона після прибуття на другий день засідання Європейської ради.

Відповідаючи на запитання, чи має ЄС проблеми з Орбаном, Каллас сказала: "Я вже багато разів говорила: поки він говорить неправильні речі, але робить правильні речі — ми ОК, і досі ми були єдині і були здатні прийняти рішення щодо переговорів про вступ. Для книги з історії буде цікаво, як це було зроблено, але я не говоритиме про це сьогодні. Але ми всі — демократії, у нас усіх є різні занепокоєння, тож ми слухаємо одне одного й намагаємося знайти рішення".

Напередодні повідомлялося, що Єврорада ухвалила рішення розпочати переговори щодо вступу України та Молдови до ЄС.

Автор: Галина Ялівець




Новости
Крали, крадемо і будемо красти! Чи є в когось інші думки …?
14.05.2024

Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024