Спроба обійти санкції: Росія продає Китаю нову мідь під виглядом металобрухту,

медь

Один із найбільших виробників міді в Росії – "Русская медная компания" (РМК) – і китайські фірми уникали податків і обходили вплив західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.

Про це повідомили Reuters три джерела, знайомі з цим питанням.

За словами джерел, мідна катанка була подрібнена у віддаленому регіоні Сіньцзян-Уйгур посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дозволило експортерам і імпортерам отримувати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту та нового металу.

Російське експортне мито на мідну катанку в грудні становило 7%, що нижче, ніж 10% збору на брухт. Імпорт мідної катанки в Китай обкладається податком у 4%, а за імпорт російського брухту податок не стягується.

Приховувати постачання до Китаю досі вдавалося завдяки тому, що раніше Пекін обмежив доступ до регіону у відповідь на міжнародне засудження репресій проти уйгурів.

Згідно з інформацією, яку Reuters надав незалежний постачальник даних, у грудні 2023 року китайські компанії здійснили п’ять закупівель продукції, маркованої як "мідна катанка", на заводі РМК на Уралі. ВАТ "Кыштымский медеэлектролитный завод" того ж місяця поставив до Китаю через Алашанькоу 8041 тонн мідної катанки проти 1618 тонн у листопаді.

Виторг від цих закупівель, здійснених зареєстрованою в ОАЕ компанією Modern Commodity Trading DMCC, становив близько $65 млн.

При цьому, за даними китайської митниці, з грудня Китай помітно збільшив закупівлю мідного брухту в Росії, 97% якого (6434 тонн) надійшли через прикордонний пункт Алашанькоу в Сіньцзян-Уйгурському АР.

У Федеральній митній службі Росії агентству повідомили, що "тимчасово не надають дані про зовнішню торгівлю". Відомство перестало розкривати їх у квітні 2022 року.

У свою чергу в РМК, яка перебуває під санкціями США, заявили, що постачають продукцію лише російським покупцям.

"Ми не відслідковуємо подальшу долю продукції, тому мені нема чого додати до того, що вже було сказано", – зазначив представник компанії.

У вересні 2023 року США ввели блокуючі санкції проти РМК та її засновника Ігоря Алтушкіна у зв’язку з війною проти України.

З 13 квітня 2024 року Мінфін США заборонив постачати в країну алюміній, мідь та нікель російського походження. Крім цього, нові заходи забороняють глобальним біржам торгувати цими металами.

Хоча російські виробники можуть продовжувати продавати метал на інші ринки, залишається невизначеність, чи інші споживачі, за винятком Китаю, продовжуватимуть купувати ті ж обсяги російського металу, що й раніше, зазначають аналітики Goldman Sachs.

Автор: Галина Ялівець




Новости
Корупція під час війни не знає меж: у Фастові мерія за 10 днів провела “надзвуковий” тендер на 200 млн гривень
19.04.2024

Російський слід Арсена Жумадинова: дружина росіянка, брат - російський бізнесмен, відвідування Криму. Корупція та злочини гендиректора «Державного оператору тилу»
18.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Командувачем ОК "Південь" став бригадний генерал Шаповалов
16.04.2024

Британія подумує надати свою новітню лазерну зброю Україні
12.04.2024

Киян та мешканців області попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки
11.04.2024

Довічний термін отримав коригувальник, який навів "Іскандер" на піцерію в Краматорську
05.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

Правитель РФ Володимир Путін заявив, що Росія не може бути об’єктом терористичних атак з боку ісламських фундаменталістів, бо в країні начебто існує "міжконфесійна злагода та єдність". Джерело: пропагандисти "РИА Новости" Пряма мова Путіна: "Росія
04.04.2024

У березні ЗСУ знищили рекордну за час великої війни кількість артилерійських систем РФ – МОУ
02.04.2024